Menu

Guide: Hitta romantiken i Göteborg

Göteborg, denna omsjugna storstad, omgiven av karga klippor, djupa skogar och med närheten till havet. Här finns mycket aktiviteter att göra och platser att utforska. I vår guide tipsar vi om romantiska upplevelser samt var ni kan hitta lugnet och tid för varandra i stadsmyllret.

Botaniska trädgården

Göteborgs botaniska trädgård är en av de största och främsta i Europa. Här finns tiotusentals arter att upptäcka, men även vackra vyer att njuta av. Ta er förslagsvis upp på Håberget. Därifrån får ni utsikt över Änggårdsbergen, Linnéstaden, Slottsskogen, Kungsladugård och hamnen med Gamla Älvsborgs Fästning åt väster. 

Ett bonustips är att ladda ner Botaniska trädgårdens app som kan ge förslag på promenader i parken beroende på vad ni vill se och vad som står i blom vid ert besök. Extra romantiskt är det kanske när det är blomning i rhododendrodalen i slutet av april till början av juni.

Runtom Göteborg finns även fler vackra, om än lite mindre, trädgårdar och fina miljöer att njuta av, såsom Jonsereds Trädgårdar, Gunnebo Slott och Råda Säteri som också är värt en utflykt sommartid.

Strosa genom mysiga Haga

Ta en promenad på kullerstenen längs Haga Nygata, från Vasastan till Linné. Gatorna är bilfria i den här äldre stadsdelen, och kantade av små kaféer och butiker. Passa på att prova den massiva Hagabullen, antagligen Göteborgs mest kända bakverk, perfekt att dela.

Jul på Liseberg

Liseberg är nöjesparken som är ett av Sveriges populäraste besöksmål. Vi vill tipsa om att förära parken med ett besök under mysiga Jul på Liseberg när parken står klädd i vinterskrud och miljontals ljus. Kanske söker ni istället mysrys och vill hålla varandra hårt i handen under Halloween på Liseberg?

Ett besök i Azaleadalen

Så sjunger han ju, Göteborgssonen Håkan Hellström ”och i Azalea kan man inte undgå att bli kär”… Mitt i Slottskogen ligger området som döpts till Azaleadalen. Men faktum är att även många infödda göteborgare missat azaleorna! Området är lite undanskymt, men under blomningstiden maj-juni så lyser det av färgprakt i sluttningarna längs bergsidan ner mot gräsmattorna. Det doftar ljuvligt, och finns generöst med bänkar att slå er ner på, kanske med en liten fikakorg.

Utforska Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård bjuder på säreget vacker natur och avkoppling. Dessutom relativt lättillgänglig genom skärgårdsbåtar som ingår i kollektivtrafiken. Bilfria södra skärgården når ni genom båtar från Saltholmen, till de norra öarna tar ni vägfärjan från Lilla Varholmen på Hisingen. 

Donsö är en av de större öarna, med pittoreska röda fiskebodar, små butiker och ateljéer, härliga naturstigar och fina badplatser. Ni tar er hit med båten mot Vrångö som avgår från Saltholmen. Passa på att njuta av utsikten från Radarberget, härifrån ser ni stora delar av västra skärgården. Tar ni båten hela vägen till Vrångö kan ni njuta av vackra promenadstigar i naturreservatet på ön, det finns även tillgänglighetsanpassade slingor. Missa inte heller den gamla lotsutkiken, där du har panoramavy över bland annat Vinga fyr, Öckerööarna och fastlandet.

Ett tips för er aktiva par är att njuta av skärgården genom kajakpaddling eller stand upp paddleboards som finns att hyra på flera platser.  

Upplev Göteborgsoperan

Göteborgsoperan ligger vackert invid Göta Älv, och den sköna arkitekturen fortsätter även inne i salongen. Här hittar ni föreställningar inom opera, musikaler, dans, kammarorkestrar och konserter varvat om vartannat. Dessutom finns restaurang, bar och café att avnjuta före eller efter er valda underhållning som extra guldkant på en skimrande kväll.

Rofylld promenad längs Norra Älvstranden

En promenad längs Norra Älvstranden bjuder på vackra vyer, flertalet fina restauranger, mysiga kaféer, konstverk, pirer och historiska platser att stanna till vid. Här har de gamla varvsindustrierna nyligen fått lämna plats åt en modern gemytlig stadskänsla längs älven. Ta färjan från Stenpiren till Klippan för att se området från vattnet, det kostar bara som en vanlig resa med kollektivtrafiken. Eller ta en kortare tur helt gratis från Stenpiren till Lindholmspiren, om ni tar den med gröna flaggor. Passa på att ta lunch vid Lindholmen då det ofta får besök av food trucks och sedan är det bara är att slå sig ner på bryggan och njuta. Promenaden följer sedan vattnet hela vägen bort till Eriksbergs landmärke i form av den höga orange bockkranen.

Tips på hotell

Boendet är helt klart viktigt för att vistelsen i Göteborg ska bli så givande och behaglig som möjligt för er som besöker staden på semester eller för en romantisk weekend. Därför har vi samlat våra favoriter bland stadens romantiska hotell här 💘

Inga kommentarer

    Kommentera